Verklaring van Extranet KNMI

Status toegankelijkheid https://mijn.knmi.nl

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut is wettelijk verplicht om deze website te laten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid overheid.

De status van deze website is: B - voldoet gedeeltelijk ? - Ga naar de informatie over de nalevingsstatussen

De status is toegekend op basis van een eigen verklaring,
die voor het laatst is bijgewerkt op 08-03-2023

  • De onderbouwing bij deze eigen verklaring is gecontroleerd.
    Daaruit bleek dat de onderbouwing toereikend is om door een toezichthouder inhoudelijk te kunnen worden beoordeeld.
    Meer over de controle door Logius

Op deze pagina kunt u:

Inhoud

Verklaring

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut streeft ernaar om de eigen online informatie en dienstverlening toegankelijk te maken, overeenkomstig het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.
Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op de inhoud van de website Extranet KNMI.

  • hoofddomein:
  • subdomeinen en andere domeinen die behoren tot de website:
    • (niet van toepassing)

Een overzicht van alle websites, mobiele applicaties en verklaringen van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut is beschikbaar via de link https://www.knmi.nl/toegankelijkheid

Nalevingsstatus: voldoet gedeeltelijk

Uit de door Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut gepubliceerde informatie blijkt dat de website Extranet KNMI gedeeltelijk voldoet aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Uit toegankelijkheidsonderzoek is gebleken dat nog niet aan alle eisen wordt voldaan. Voor elke afzonderlijke afwijking van de eisen is de oorzaak bekend en is het gevolg beschreven, zijn maatregelen genomen om de afwijking te kunnen opheffen EN wordt een concrete datum genoemd waarop de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.

In de toelichting, onder het kopje onderbouwing van de verklaring, wordt aangegeven hoe ver Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut is gevorderd met de toegankelijkheid van Extranet KNMI en welke noodzakelijke maatregelen worden genomen om de website toegankelijker te maken.

De kenmerken van de verschillende statussen worden beschreven in de toelichting, onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen.

Akkoordverklaring

Deze verklaring is op 24-02-2022 getekend voor 'gezien en akkoord' door een tekenbevoegd functionaris van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut .
Functie: Directeur KNMI.

De actualiteit, volledigheid en juistheid van deze verklaring zijn voor het laatst herzien op 08-03-2023.

Feedback en contactgegevens

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid?
Neem dan contact op via informatiecentrum@knmi.nl.

Wat kunt u van ons verwachten?
  • Binnen 5 werkdagen krijgt u een ontvangstbevestiging.
  • We informeren u over de voortgang en de uitkomst.
  • Binnen 3 weken is uw verzoek afgehandeld.
Handhavingsprocedure

Bent u niet tevreden met de manier waarop uw klacht is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd?
Dan kunt u contact opnemen via https://www.nationaleombudsman.nl/klacht-indienen/uw-klacht.

Aanvullende informatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

De streefdatum waarop de website volledig zal voldoen: 31-07-2023.

Onderbouwing van de verklaring

Onderzoeksresultaten

  • Oké. De status van de website Extranet KNMI : voldoet gedeeltelijk

De website Extranet KNMI is onderzocht op toegankelijkheid en uit de rapportage blijkt volgens Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat nog niet aan alle onderstaande kenmerken wordt voldaan:

  • De onderzoeksresultaten waarop de claim is gebaseerd zijn beschikbaar via:
    • https://cdn.knmi.nl/ckeditor_assets/attachments/187/WCAG_2.1_AA_inspectie_-_mijn.knmi.nl_-_1.0.pdf
      Kenmerken die in de rapportage zijn vastgelegd:
      • Datum: 04-02-2022
      • Type onderzoek: handmatig onderzoek (eventueel deels automatisch)
      • Onderzoek uitgevoerd door: een onafhankelijke derde partij
      • Oké. Gebruikte standaard: EN 301 549 / WCAG 2.1 niveau AA
      • Oké. Actualiteit: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat de meet- en onderzoeksgegevens waarop het onderzoek is gebaseerd jonger zijn dan 36 maanden.
      • Oké. Onderzoeksmethode: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat bij het handmatige onderzoek een goed gedocumenteerde evaluatiemethode (WCAG-EM of gelijkwaardig) is gebruikt.
      • Oké. Vastlegging: voldoet aan de eisen. Uit de rapportage blijkt dat de onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een voor mensen leesbaar formaat, of in het machineleesbare formaat EARL.
  • De (gecombineerde) onderzoeksresultaten:
    • Oké. Omvatten alle eisen uit hoofdstuk 9 Web (voor websites) of 11 Software (voor mobiele applicaties) van de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549. De eisen voor websites, mobiele applicaties en downloadbare documenten in deze norm zijn identiek aan de niveau A en AA succescriteria van de wereldwijd toegepaste toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1.
    • Oké. Zijn representatief voor alle content op het hoofddomein en eventuele de sub- en andere domeinen die in de verklaring worden genoemd.
  • Niet Oké. Tijdens het onderzoek zijn afwijkingen gevonden op de toegankelijkheidsstandaard, die niet konden worden hersteld voordat het onderzoek werd afgerond.
  • Oké. Op basis van de onderzoeksresultaten verklaart Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat de website gedeeltelijk voldoet aan de toegankelijkheidsstandaard.

(Onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen worden de kenmerken van de verschillende statussen beschreven).

Afwijkingen van de toegankelijkheidsstandaard

  1. SC 1.1.1 - Niet-tekstuele content [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient. […]

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat een img-element met de title “The Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI)/home” dat geen alt attribuut heeft. Die afbeelding voldoet niet doordat de alt ontbreekt. Het advies is om Hier een Nederlandse afbeelding met Nederlands tekstalternatief te gebruiken. Ook is het advies om het logo een tekstalternatief te geven dat alleen het logo beschrijft. Om de verwijzing van de link goed aan te geven is het optie om op de link een tekstalternatief (title) als “Ga naar mijn KNMI” te plaatsen. Dit logo heeft nu namelijk twee doelen. Het eerste doel is om aan te geven dat deze website onderdeel is van het KNMI dat onderdeel is van het ministerie I&W. Het aangeven dat een ministerie onderdeel is van de rijksoverheid mag, maar dat is ook wel impliciet duidelijk. Het tweede doel is om de gebruiker de mogelijkheid te geven om naar de beginpagina van deze website te navigeren. Het logo is een logo en die een standaard tekstalternatief geven dat niet afhankelijk is van de context geeft de mogelijkheid om dit logo altijd overal het zelfde tekstalternatief te geven. Het doel van de link kan dan aangeven worden op het element waar dat doel aangepast wordt en dat is op de link. Let erop dat de tekst in de afbeelding terugkomt in het tekstalternatief om problemen bij succescriterium 2.5.3: Label in naam te voorkomen. Andere oplossingen zijn mogelijk.

      Op pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F heeft het logo bovenaan met alt=“Logo” geen goed tekstalternatief.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard hebben de grafieken onder “Windsnelheid”, “Windrichting” tot en met “Golfslag” geen goed tekstalternatief. Het tekstalternatief van de kaart rechtsonder valt onder een uitzondering van digitoegankelijk en hoeft niet aangepast te worden om te voldoen. Dit type probleem komt ook voor op de andere pagina's met grafieken staafdiagrammen zoals op pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Op deze pagina's geldt ook dat de inhoud van een eventuele kaart niet aan dit succescriterium hoeft te voldoen. Het advies is wel om er voor te kiezen om de belangrijkste informatie van een kaart wel toegankelijk te maken. Op pagina https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen is dat bijvoorbeeld al mogelijk door de twee tabellen onder de beide kaarten. Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard hebben de pijltjes in de tabel onder “Windrichting” geen tekstalternatief (deze informatie komt alleen uit CSS). In de grafieken onder “Windsnelheid”, “Deining” en “Golfhoogte” zijn de gegevens uit de grafiek niet beschikbaar (de svg-elementen hebben geen tekstalternatieven). De niet-tekstuele informatie in de tekstblokken en tabellen onder “Waarschuwingen Havengebied Rotterdam” tot en met “Modeltoelichting” is wel beschikbaar (hier zijn tabel-elementen gebruikt). Op pagina https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform zijn de gegevens in de grafieken links niet beschikbaar voor hulpsoftware (svg-afbeeldingen). De afbeeldingen met staafdiagrammen (img-elementen) hebben geen tekstalternatief voor de gegevens in het diagram zelf. Die afbeelding hebben tekstalternatieven als alt=“Kansverdeling windsnelheid” en alt=”Kansverdeling significantie golfhoogten”. Op pagina's als https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/2-Den%20Helder zijn alle gegevens in de grafieken en staafdiagrammen “Neerslag” tot en met “Bewolking” niet beschikbaar. Dit zijn enkele voorbeelden van de verschillende typen problemen die zijn aangetroffen. Het aanbieden van alternatieven die beschikbaar zijn voor hulpsoftware zoals screenreaders is vereist, de teksten in de pop-ups die in beeld komen bij het gebruik van de muisaanwijzer op de svg-afbeeldingen worden niet gepresenteerd door hulpsoftware en als dat wel zou gebeuren was dat nog niet voldoende geweest. De reden is dat die content ook beschikbaar moet zijn voor bijvoorbeeld blinde gebruikers die ook niet in staat zijn om de muisaanwijzer waar te nemen. Voor dit soort complexe afbeeldingen zijn verschillende oplossingen mogelijk. Een daarvan is om de informatie ook aan te bieden in bijvoorbeeld een tabel, maar dat is niet de enige optie.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  2. SC 1.3.1 - Info en relaties [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F zijn de zichtbare labels "Username" en "Password" niet gekoppeld aan het onderstaande invoerveld. De reden is dat er in de code boven de zichtbare input-elementen een ander element met hetzelfde ID staat. De zichtbare labels zijn daardoor gekoppeld aan die verborgen invoervelden. Deze fout veroorzaakt ook een probleem bij succescriterium 4.1.2: Naam, rol, waarde, omdat de invoervelden nu geen naam hebben.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat meerdere knoppen van het type "Toon fullscreen" en "Toelichting". Het probleem is dat die knoppen in de code voor de kop staat waar zij bij horen. De knoppen die visueel naast de kop "Windrichting" staan zijn voor hulpsoftware nu gekoppeld aan de kop "Windsnelheid" en die associatie is onjuist. Door de methode waarop de article-elementen gebruikt zijn wordt die indeling niet aan hulpsoftware gepresenteerd, het feit dat de knoppen in dezelfde article en header staan als de kop maakt niet uit. Een optie is om de volgorde van de tags in het header-element aan te passen en te beginnen met de h3-kop. Dit type probleem komt in principe voor op alle pagina's na de login en het advies is om dit overal op te lossen. Door de uitzondering voor kaarten hoeft dit probleem bij de kop "Radar" niet opgelost te worden. Andere pagina's met dit type probleem zijn https://mijn.knmi.nl/3-Berichten/1-Marifoon tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat onder "Zicht" een tabel met daarin een tfoot-element dat in de code gebruikt is voor het tbody-element. Dat is niet toegestaan in html5. Ook is het zo dat de visuele relaties tussen de teksten links en onder niet goed zijn aangegeven. De tekst "4 feb." heeft geen relatie met de rest van deze rij, die datum hoort bij alle uren rechts van die datum. Ook moet er een verticale relatie aangegeven worden zodat voor elk percentage duidelijk is dat deze alleen geldt voor een bepaald uur op een bepaale dag. Dit geldt ook voor de tabel onder de kop "Seiches".

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  3. SC 1.3.3 - Zintuiglijke eigenschappen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat onder de kop “Windrichting” een tabel waarin de enige manier om de windrichting te bepalen de visuele oriëntatie van een pijltje is. Er moet een andere visuele methode komen om de richting van de wind te bepalen. Het aanbieden van een alternatief dat alleen voor hulpsoftware beschikbaar is geldt in dit geval dus niet als oplossing voor dit probleem, maar als het visuele alternatief wel beschikbaar is voor hulpsoftware geldt dat wel als oplossing voor succescriterium 1.3.1: Info en relaties.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  4. SC 1.3.5 - Identificeer het doel van de input [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:

      • Het invoerveld een doel dient dat is geïdentificeerd in de paragraaf Inputdoelen voor Componenten van de Gebruikersinterface; en
      • De content wordt geïmplementeerd met behulp van technologieën die ondersteuning bieden bij het identificeren van de verwachte betekenis van formulier-invoergegevens.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F staan twee invoervelden voor gebruikersnaam en wachtwoord (“Username” en “Password”). Op die twee input-elementen is het autocomplete attribuut gebruikt. Om het voor hulpsoftware mogelijk te maken om te ondersteunen met het invullen van deze invoervelden is het gebruik van de juiste autocomplete waarden noodzakelijk. De waarden die hier gebruikt moeten worden in plaats van “off” zijn “username” en “current-password”.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  5. SC 1.4.1 - Gebruik van kleur [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staan rechts gekleurde blokken. Naast de koppen “Landwaarschuwingen” en “Kustwaarschuwingen” stond tijdens de test een groen en een geel vlak. Die kleur geeft aan of er ergens een waarschuwing geldt. Die informatie uit kleur moet een visueel alternatief krijgen. Het aanbieden van een alternatief voor gebruikers van hulpsoftware is ook nodig. Het advies is daarom ook om een zichtbaar alternatief (zoals een tekst) aan te bieden die ook beschikbaar is voor gebruikers van hulpsoftware. Op die manier is het probleem van dit gebruik van kleur bij succescriterium 1.3.1: Info en relaties ook meteen opgelost. Let op dit probleem komt mogelijk ook voor bij de kleuren oranje en rood. Dit type probleem komt voor op alle pagina's met een dergelijk overzicht zoals ook op https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Dit probleem ook komt terug in de gele stip in het hoofdmenu (naast de link “Waarschuwingen”) op elke pagina, die stip geeft aan dat er ergens een waarschuwing is en die informatie is nu alleen afhankelijk van kleur.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform staan onder de koppen “Kansverdeling windsnelheid” en “Kansverdeling significantie golfhoogten” staafdiagrammen. Om de relatie tussen de legenda en de kleuren in het diagram te bepalen is kleur het enige visuele middel dat gebruikt kan worden. De overgangen zijn wel allemaal te zien door het gebruik van de zwarte lijn. Dit type probleem komt ook voor op pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/2-K-13 en https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/5-West-Wadden.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform staan onder de koppen “Significante golfhoogte (meter)”, “Significante golfperiode (seconden)” en “10m WIND (m/sec)” gekleurde lijnen. Hier is kleur de enige manier om het verschil tussen de rode en groene lijn te zien. Deze kleuren hebben een onderling contrast van 1,3:1 waardoor contrast geen alternatief is. Die oplossing geldt wel voor de zwarte en donkerrode stippellijn, die hebben een onderling contrast van 3,0:1 waardoor het verschil in kleur aangevuld met een verschil in contrast voldoende is. Dit type probleem komt ook voor op pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/2-K-13, https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/5-West-Wadden, https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/2-Den%20Helder en https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Een optie is om de informatie in deze grafieken ook in tabelvorm aan te bieden. Een goed opgemaakte tabel kan alle informatie in deze grafieken op een andere manier visueel duidelijk maken en zo’n tabel kan ook voor gebruikers van hulpsoftware toegankelijk gemaakt worden, maar andere oplossingen zijn mogelijk. De pop-up die in beeld komt bevat niet alle “verstoorde runs” en geldt daarom niet als alternatief.

      Het volgende is niet afgekeurd, omdat dat gebruik van kleur onder de uitzondering voor kaarten en karteringsdiensten valt. Op pagina's zoals https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/1-Radar en https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten is er gebruik gemaakt van kleur om informatie over te brengen, maar doordat die informatie onderdeel is van een kaart hoeft die niet te voldoen aan dit succescriterium. Het advies is om de belangrijkste informatie in kaarten wel toegankelijk te maken, maar dat is dus niet verplicht om te voldoen.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  6. SC 1.4.3 - Contrast (minimum) [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:

      • Grote tekst: Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
      • Incidenteel: Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
      • Woordmerken: Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staan verschillende witte teksten op een groene achtergrond met een contrast van 3,8:1. Die teksten moeten allemaal een minimaal contrast van 4,5:1 krijgen. Het om teksten onder de koppen “Zicht”, “Seiches” en om de tekst “code groen” in het blok rechts. Voor die laatste teksten geldt dat er mogelijk ook contrastproblemen zijn bij de andere kleurcodes. Dit type probleem met het contrast van de “code groen” tekst komt ook voor op pagina's https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten tot en met https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  7. SC 1.4.4 - Herschalen van tekst [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.

    • Oorzaak:

      Als pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard herschaald wordt naar 200% met de resolutie 1024x768 worden de tabel onder “Zicht” zo smal dat het aflezen van de percentages niet meer af te lezen zijn als het percentage zicht groter uit twee getallen bestaat.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  8. SC 1.4.10 - Reflow [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:

      • Verticaal: scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS-pixels;
      • Horizontaal: scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS-pixels; Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
    • Oorzaak:

      Op pagina's https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/2-Den%20Helder en https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13 zijn in deze weergave de gegevens op de horizontale as van de grafieken niet meer leesbaar omdat die teksten gedeeltelijk over elkaar heen vallen. Doordat het hier gaat om blokken content waarin de tweedimensionale lay-out vereist is mag hier horizontaal scrollen gebruikt worden als oplossing om deze content meer ruimte te geven.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  9. SC 1.4.11 - Contrast van niet-tekstuele content [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:

      • Componenten van de gebruikersinterface: Visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
      • Grafische objecten: Delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
    • Oorzaak:

      De staafdiagrammen op pagina https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform zijn bij succescriterium 1.4.1: Gebruik van kleur afgekeurd. De contrasteisen van dit succescriterium kunnen gebruikt worden als alternatief voor het gebruik van kleur als alle kleuren in de diagrammen onderling voldoende contrast zouden hebben. Het contrast van wit met grijs is 2,0:1, wit met lichtrood is 2,3:1, grijs met lichtrood is 1,2:1, grijs met donkerrood is 2,9:1 en lichtrood met donkerrood is 2,4:1. De overige combinaties voldoen nu wel aan dit succescriterium. Het advies is daarom ook om niet alleen kleur met contrast te gebruiken om visueel aan te geven welke keur bij welk legendepunt hoort, Er kan bijvoorbeeld een arcering of icoon gebruikt worden als visueel alternatief. Dit geldt natuurlijk ook voor pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/2-K-13 en https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/5-West-Wadden. Op pagina's https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/2-Den%20Helder en https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13 staat ook een staafdiagram waarin de kleuren niet voldoende contrast met de achtergrond en elkaar hebben om goed zichtbaar te zijn. Elke overgang van kleur moet een contrast hebben van minimaal 3,0:1 om goed zichtbaar te zijn en elke overgang in deze grafieken is informatief. De pop-ups die in beeld komen op deze laatste twee pagina's zijn wel volledig, maar niet met het toetsenbord te gebruiken en daarmee geen alternatief voor slechtziende gebruikers die door die beperking ook niet in staat zijn om de muis te gebruiken.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard is in het hoofdmenu een aangepaste toetsenbordfocus gebruikt op de links “Kaarten” tot en met “Waarschuwingen”. Deze methode van toetsenbordfocus zichtbaar maken heeft met 1,7:1 onvoldoende contrast, het gaat hier om het contrast van de blauwe lijn met de blauwe achtergrond, de kleurverandering van de tekst is met 1,4:1 ook niet voldoende. Als één van deze twee wijzigingen een contrast heeft van 3,0:1 zou dit wel voldoen. Op die manier hebben de verschillende select-elementen op deze pagina ook een focus met onvoldoende contrast het kleurverschil in de rand van een keuzelijst is nu 2,1:1, het verschil tussen de oude en nieuwe rand is niet groot genoeg.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  10. SC 1.4.13 - Content bij hover of focus [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:

      • Sluiten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
      • Aanwijsbaar: Wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
      • Aanhouden: De aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is. Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard komt er informatie in beeld als de muis over de grafieken verplaatst wordt. Er komt informatie die in beeld komt bij hover op de grafieken “Windsnelheid”, “Deining” en “Golfhoogte”. De aanvullende informatie die in beeld komt is niet aanwijsbaar. Dut geldt ook voor de pop-ups die in beeld komen in de grafieken op pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Dit type probleem geldt ook voor de staafdiagrammen op de laatste twee pagina's. Doordat de teksten die in beeld komen een deel van de grafiek of diagram bedekt moeten deze pop-ups sluitbaar zijn. In veel gevallen wordt het indrukken van de escapetoets gebruikt als interactie om dit soort pop-ups te verbergen/sluiten. Het gaat om het aanbieden van een oplossing voor het geval zo’n pop-up per ongeluk in beeld komt.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  11. SC 2.1.1 - Toetsenbord [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staan meerdere knoppen met de zichtbare tekst “Toelichting” en de title “Toon/verberg info”. Het is voor toetsenbordgebruikers mogelijk om de toelichting open te klappen, maar het is alleen voor muisgebruikers mogelijk om deze toelichting ook weer te verbergen. Op deze pagina staan meerdere grafieken waarbij het voor muisgebruikers mogelijk is om de exacte waarden van het model en de metingen in beeld te krijgen. Die informatie is niet beschikbaar voor toetsenbordgebruikers. Het probleem met de “Toelichting” knop komt op alle pagina's voor, behalve op https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen. Het probleem met de gegevens die in beeld komen als de muis op een grafiek staat komt ook voor op meerdere pagina's. Andere voorbeelden zijn de steekproef pagina's https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  12. SC 2.2.1 - Timing aanpasbaar [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:

      • Uitzetten: De gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
      • Aanpassen: De gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
      • Verlengen: De gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, ""druk op de spatiebalk""), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
      • Real-time uitzondering: De tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
      • Essentiële uitzondering: De tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
      • 20 uur uitzondering: De tijdslimiet is langer dan 20 uur.
    • Oorzaak:

      Het lijkt erop dat er een tijdslimiet op de sessie zit. Na inactiviteit is het meerdere keren noodzakelijk geweest om opnieuw in te loggen. De sessietijd is zeker minder dan 20 uur en er is geen mechanisme om de tijdslimiet uit te zetten, aan te passen of te verlengen. Ook is er in deze gevallen geen sprake van een realtime of essentiële uitzondering. Indien het mogelijk wordt om de sessietijd te verlengen of aan te passen, moet het mogelijk worden om de tijd tien keer zo lang te maken of de sessie verlengen moet tien keer mogelijk zijn en de gebruiker moet minimaal 20 seconden hebben om de sessie te verlengen. https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  13. SC 2.2.2 - Pauzeren, stoppen, verbergen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:

      • Bewegen, knipperen, scrollen: Voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is en
      • Automatisch actualiserend: Voor elke soort automatisch actualiserende informatie die (1) automatisch start en (2) parallel met andere content wordt gepresenteerd, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen of de frequentie van de actualisering in te stellen, tenzij de automatische actualisering onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat automatisch actualiserende informatie die parallel met andere content wordt getoond. De gegevens onder de koppen “Windsnelheid” tot en met “Waarschuwingen” moeten een mechanisme krijgen dat voldoet aan de eisen hierboven omschreven bij het (tweede) punt Automatisch actualiserend. Dit soort automatisch actualiserende content komt ook op andere pagina's voor zoals https://mijn.knmi.nl/3-Berichten/1-Marifoon, https://mijn.knmi.nl/4-Wind%20en%20Golven%20EPS/1-Europlatform en meer. Deze opmerking is bedoeld voor de grafieken en dergelijke op deze pagina's.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat rechtsonder een kaart die beweegt. Onder de uitzondering voor kaarten en karteringsdiensten hoeft de inhoud van de kaart niet toegankelijk te worden. Die uitzondering zorgt er niet voor dat een bewegende kaart moet voldoen aan de eisen van dit succescriterium. Het moet dus mogelijk worden om de bewegende content te pauzeren, stoppen of verbergen. Doordat het mogelijk is om in de bovenstaande keuzelijst de optie “Meest recente radarbeeld” te kiezen is het mogelijk om deze kaart aan te passen van bewegende naar automatisch actualiserende content. In dat geval moet het mechanisme dat bij de bovenstaande opmerking gevraagd wordt ook het updaten van deze kaart voorkomen. Er mag per pagina maar één mechanisme om al het bewegen, knipperen en scrollen te bedienen en er mag per pagina één ander mechanisme zijn om alle automatisch actualiserende content te bedienen. Het advies is om bovenaan (bijvoorbeeld rechtsboven) een soort algemene pauzeknop in te bouwen die alle beweging en updates stopt totdat de gebruiker er voor kiest om deze weer aan te zetten, maar andere oplossingen zijn mogelijk. Dit type probleem komt ook voor op pagina's https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten tot en https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  14. SC 2.4.1 - Blokken omzeilen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.

    • Oorzaak:

      Er is geen mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen. Een van de methoden die gebruikt kan worden om dit op te lossen is om aan het begin van de pagina een skiplink toe te voegen. Een skiplink hoeft alleen zichtbaar te zijn als deze toetsenbordfocus heeft en bij activatie wordt de focus dan verplaatst naar het begin van de unieke content. Op die manier is het mogelijk om het hoofdmenu te omzeilen. https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  15. SC 2.4.2 - Paginatitel [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

    • Oorzaak:

      Pagina’s die deel uitmaken van een enkel proces mogen dezelfde paginatitel hebben als die titel het onderwerp of doel van het hele proces beschrijft. Alle pagina's voor en na de login hebben de paginatitel “KNMI Extranet”, dat is alleen voor de (beide versies) van pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard voldoende als paginatitel. De pagina's https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/1-Radar tot en met https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen hebben nu dus geen paginatitel die het onderwerp of doel van de pagina beschrijft.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  16. SC 2.4.3 - Focus volgorde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als in webpagina's sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard is het mogelijk om met de knop “Toon fullscreen” een van de onderdelen “Windsnelheid” tot en met “Modeltoelichting” als enige in beeld te zetten. Doordat die content dan de overige inhoud van de pagina bedekt moet de toetsenbordfocus aan aanvullende eisen voldoen. Zo’n venster wordt ook wel een modal of lightbox genoemd. De focus moet in die modal blijven zolang deze open staat en mag dus niet zoals nu op de onderliggende pagina terecht komen, Dit probleem geldt voor alle knoppen van dit type op deze pagina en ook voor de knoppen van dit type op andere pagina's zoals https://mijn.knmi.nl/3-Berichten/1-Marifoon tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Er zijn verschillende oplossingen het vastzetten van de focus in deze modal is een optie, maar het automatisch sluiten van de pop-up als de focus op de onderliggende pagina land is ook een optie.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  17. SC 2.4.5 - Meerdere manieren [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.

    • Oorzaak:

      De pagina's voor en na het inloggen worden als twee verschillende verzamelingen webpagina’s gezien. Het probleem is dat het nu alleen mogelijk is om een pagina als https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten te bereiken door het volgen van links. Een pagina als https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen voldoet wel doordat deze door het volgen van een enkele link op de homepage te bereiken is. Het is dus een optie om op https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard een link naar elke andere pagina te plaatsen. Een alternatief dat gebruikt kan worden is om na de login een sitemap (in de herhalende content boven of onder) aan te bieden. In die sitemap hoeft enkel een lijst met de links “Dashboard” tot en met “Waarschuwingen” te staan om te voldoen. Het toevoegen van andere oplossingen zoals een zoekfunctie zijn ook mogelijk. Let erop dat er bij het toevoegen van links, menu’s of een sitemap geen nieuwe problemen ontstaan.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  18. SC 2.4.7 - Focus zichtbaar [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard is het mogelijk om met de knop “Toon fullscreen” een van de onderdelen “Windsnelheid” tot en met “Modeltoelichting” als enige in beeld te zetten. Op het moment dat de focus op de visueel verborgen onderliggende pagina komt te staan is het niet mogelijk om visueel de positie van de toetsenbordfocus te bepalen. Dit probleem geldt voor alle knoppen van dit type op deze pagina en ook voor de knoppen van dit type op andere pagina's zoals https://mijn.knmi.nl/3-Berichten/1-Marifoon tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Dit probleem hangt sterk samen met het onder succescriterium 2.4.3: Focus volgorde, omschreven probleem.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  19. SC 2.5.3 - Label in naam [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staat rechts de Kop “Radar” en daaronder steen een keuzelijst (select-element). Die kop is de enige visuele tekst die gebruikt kan worden om de onderstaande keuze een naam te geven. Het select-element moet sowieso een naam krijgen en om te voldoen aan dit succescriterium moet die naam het woord “Radar” bevatten. Dit probleem komt ook voor op andere pagina's zoals https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/3-Weerkaarten tot en met https://mijn.knmi.nl/5-Neerslag,%20wind%20en%20temperatuur%20EPS/3-K-13. Het advies is om alle keuzelijsten op alle pagina's een duidelijk eigen zichtbaar label te geven.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  20. SC 3.1.1 - Taal van de pagina [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De standaard menselijke taal van diverse webpagina's kan door software bepaald worden.

    • Oorzaak:

      De pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard (voor login) bevat Nederlandse tekst, maar de taal van die pagina is ingesteld op Engels. Het html-element heeft het attribuut lang=”en”, die aanpassen naar de waarde “nl” is voldoende. Dit type probleem komt ook voor op alle andere pagina's van https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard (Na login) tot en met https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen. De taal van de pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F klopt wel, maar het advies is om van deze login een Nederlandse pagina met Nederlandse teksten en foutmeldingen te maken. Doordat de taal van deze pagina op dit moment wel klopt wordt die niet afgekeurd.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  21. SC 3.1.2 - Taal van onderdelen [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.

    • Oorzaak:

      Op meerdere pagina's staat in de footer de tekst “All times are in local time zone (Europe/Amsterdam)”, als de pagina's opgemaakt worden als Nederlandse pagina's moet deze tekst vertaald worden of een taalwisseling krijgen om te voldoen. https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard

      Het volgende is niet afgekeurd, maar kan wel verbeterd worden: Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard wordt voor het inloggen de link “Sign in” gebruikt. Het zou beter zijn om een linktekst als “Inloggen” te gebruiken. Doordat het hier om een belangrijk onderdeel van deze website gaat is het advies om dit wel te verbeteren.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  22. SC 3.3.2 - Labels of instructies [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staan in totaal vijf select-elementen. Twee van deze keuzelijsten hebben geen zichtbaar label. Het gaat om de invoeren “Havenbedrijf Rotterdam” (naast uitloggen) en “Hoek van Holland (Noorderpier)” (boven de kop “Waarschuwingen”). Twee invoervelden hebben labels als “Van” en “Tot” zonder dat duidelijk is wat de bedoeling van deze invoervelden is. Het gaat hier puur om de visuele informatie. Om die reden is de kop “Radar” en de tekst “Laatste 3 uur met verwachting” ook voldoende voor de vijfde keuzelijst (boven de bewegende radarweergave). Er moeten voor de andere vier keuzelijsten (betere) labels of instructies gegeven worden. Op pagina's https://mijn.knmi.nl/2-Kaarten/1-Radar tot en met https://mijn.knmi.nl/Waarschuwingen komt het probleem met de eerstgenoemde keuzelijst ook voor.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  23. SC 4.1.1 - Parsen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F komen meerdere parsefouten voor. Op regel 3 en 61 wordt een head-element geopend binnen een open head-element en dat is niet toegestaan. Hiernaast is het ID “div-logout” niet uniek voor deze pagina.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022
  24. SC 4.1.2 - Naam, rol, waarde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

    • Oorzaak:

      Op meerdere pagina's staat in de footer een link zonder naam. Het gaat om een link die verwijst naar https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard. Deze lege link staat in een div-element met de class="large-12 columns" en de link bevat een afbeelding die met display:none is verborgen voor alle gebruikers. De link staat onder de tekst “All times are in local time zone (Europe/Amsterdam)”

      Op pagina https://exons-prd.auth.eu-west-1.amazoncognito.com/login?client_id=1d98t56sjeb23f09mo3oeu4kab&response_type=code&nonce=38aeeeeb62e28e7554a265fc0343855f&redirect_uri=https%3A%2F%2Fmijn.knmi.nl%2Fapi%2Fv1%2Fauth%2Fcb%2F hebben de beide invoervelden geen naam die beschikbaar is voor hulpsoftware. De koppeling tussen het label en het input element is niet gemaakt doordat er meerdere elementen met hetzelfde ID in de code staan. Het label met de for="signInFormUsername" wordt niet gekoppeld aan het zichtbare invoerveld. Dit geldt ook voor het label met de for="signInFormPassword". De zichtbare labels verwijzen naar input-elementen die zijn verborgen met display:none.

      Op pagina https://mijn.knmi.nl/1-Dashboard staan vijf select-elementen, waarvan er drie geen naam hebben. Het gat om de keuzelijst rechtsboven, waarin standaard de optie “Havenbedrijf Rotterdam” is gekozen. Boven de kop “Waarschuwingen” staat een keuzelijst zonder naam met de actieve optie “Hoek van Holland (Noorderpier)” en onder de kop “Radar” gaat het om de keuzelijst met de actieve optie “Laatste 3 uur met verwachting”. Dit type probleem komt op alle pagina's na de login voor.

    • Gevolg:

      Niet duidelijk voor gebruikers met een beperking

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      TBD

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 31-12-2022

Andere toegankelijkheidsissues

(geen opgegeven)

Onevenredige last

De maatregelen die Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut heeft benoemd leiden niet tot een onevenredige last.

(Zie onder uitleg over onevenredige last voor meer informatie)


Algemene toelichting

Uitleg over de nalevingsstatussen

De vooruitgang in digitale toegankelijkheid wordt bepaald aan de hand van nalevingsstatussen, die weergeven hoever een overheidsinstantie is gevorderd met het toegankelijker maken van een website. Voordat de wettelijke verplichting van kracht werd waren er slechts twee statussen: de toegankelijkheidsnorm schreef voor dat een website volledig moest voldoen aan alle toegankelijkheidseisen, met als resultaat status voldoet volledig. In geval het niet kon worden aangetoond dan was de status altijd voldoet niet.

De huidige aanpak kent vijf nalevingsstatussen. Doel is het bereiken van de status voldoet volledig. De statussen voldoet gedeeltelijk en eerste maatregelen genomen zijn tussenstappen op weg naar het einddoel.

De statussen en hun kenmerken zijn:

A: Voldoet volledig

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat de website of mobiele app volledig aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm voldoet.
  • De overheidsinstantie voldoet zowel aan de wettelijke verplichting als aan de norm.
  • Het in de wettelijke verplichting vastgelegde doel is behaald.

B: Voldoet gedeeltelijk (= in control verklaring)

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat er een actueel, volledig en juist beeld is van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • Er wordt nog niet voldaan aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen benoemd en een planning gemaakt om de afwijkingen te herstellen.
  • De overheidsinstantie is daardoor in control over de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar nog niet volledig aan de norm.

C: Eerste maatregelen genomen

  • Er is nog geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen genomen om dat beeld te krijgen.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar niet aan de norm.

D: Voldoet niet

  • Er is geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft geen concrete verbetermaatregelen benoemd om inzicht te krijgen in de (mate van) toegankelijkheid.
  • De overheidsinstantie voldoet enkel aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken worden de overheidsinstantie aangespoord om binnen een bepaalde termijn concrete maatregelen te benoemen, inclusief planning.

E: Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd

  • De overheidsinstantie heeft voor de website of mobiele applicatie geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
  • De overheidsinstantie voldoet niet aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken wordt de overheidsinstantie aangespoord om op korte termijn een toegankelijkheidsverklaring te publiceren waarin concrete maatregelen zijn benoemd, inclusief planning.

Het uitgangspunt is dat verbetermaatregelen worden benoemd, ingepland en uitgevoerd. En dat daarmee wordt doorggeaan totdat volledig aan alle toegankelijkheids is voldaan.
Als een website lange tijd in een status blijft hangen, dan wordt aan de beleidsmatige eis toegankelijker maken niet langer voldaan.

Uitleg over onevenredige last

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid staat overheidsinstanties toe om gebruik te maken van de mogelijkheid om afzonderlijke eisen uit de toegankelijkheidsstandaard - tijdelijk - niet toe te passen, als dit voor hen onevenredig belastend is.

Met de uitzonderingsmogelijkheid 'onevenredige last' dient zorgvuldig te worden omgegaan; het ontbreken van prioriteit, tijd of kennis bij een overheidsinstantie zijn geen legitieme redenen om de toegankelijkheidsstandaard niet toe te passen.

Zie voor de formele, geldende tekst artikel 3, lid 2 tot en met 4 en de toelichting bij artikel 3 van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Inhoud die buiten de werkingssfeer valt van het Besluit

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is niet van toepassing op de volgende content van websites en mobiele applicaties:

  • Kantoorbestandsformaten die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018, tenzij dergelijke content nodig is voor actieve administratieve processen met betrekking tot de door de betrokken overheidsinstantie vervulde taken;
  • Vooraf opgenomen, op tijd gebaseerde media die zijn gepubliceerd voor 23 september 2020;
  • Live uitgezonden, op tijd gebaseerde media;
  • Onlinekaarten en onlinekarteringsdiensten, mits essentiële informatie op navigatiekaarten op een toegankelijke, digitale wijze wordt verstrekt;
  • Van derden afkomstige content die niet door de betrokken overheidsinstantie wordt gefinancierd of ontwikkeld en evenmin onder haar verantwoordelijkheid valt;
  • Reproducties van stukken uit erfgoedcollecties die niet volledig toegankelijk kunnen worden gemaakt om redenen van bewaring, authenticiteit of het ontbreken van geautomatiseerde en kostenefficiënte oplossingen om toegankelijkheid te bewerkstelligen;
  • Content die enkel beschikbaar is voor een gesloten gebruikersgroep en die is gepubliceerd voor 23 september 2019, tot de betreffende website ingrijpend wordt herzien;
  • Content van websites en mobiele applicaties die niet noodzakelijk is voor actieve administratieve processen en die niet wordt aangepast na 23 september 2019.

Bron: Artikel 2, tweede lid van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

In deze verklaring wordt gerefereerd aan verschillende bronnen. Onderstaande lijst bevat de links naar deze bronnen.

template versie 20211209