Verklaring van rsdkrh.opensocial.site

Status toegankelijkheid https://rsdkrh.opensocial.site

Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is wettelijk verplicht om deze website te laten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid overheid.

De status van deze website is: B - voldoet gedeeltelijk ? - Ga naar de informatie over de nalevingsstatussen

De status is toegekend op basis van een eigen verklaring,
die voor het laatst is bijgewerkt op 17-01-2023

  • De onderbouwing bij deze eigen verklaring is gecontroleerd.
    Daaruit bleek dat de onderbouwing toereikend is om door een toezichthouder inhoudelijk te kunnen worden beoordeeld.
    Meer over de controle door Logius

Op deze pagina kunt u:

Inhoud

Verklaring

Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug streeft ernaar om de eigen online informatie en dienstverlening toegankelijk te maken, overeenkomstig het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.
Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op de inhoud van de website rsdkrh.opensocial.site .

Een overzicht van alle websites, mobiele applicaties en verklaringen van Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is beschikbaar via de link https://rsdkrh.nl/toegankelijkheid

Nalevingsstatus: voldoet gedeeltelijk

Uit de door Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug gepubliceerde informatie blijkt dat de website rsdkrh.opensocial.site gedeeltelijk voldoet aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Uit toegankelijkheidsonderzoek is gebleken dat nog niet aan alle eisen wordt voldaan. Voor elke afzonderlijke afwijking van de eisen is de oorzaak bekend en is het gevolg beschreven, zijn maatregelen genomen om de afwijking te kunnen opheffen EN wordt een concrete datum genoemd waarop de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.

In de toelichting, onder het kopje onderbouwing van de verklaring, wordt aangegeven hoe ver Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is gevorderd met de toegankelijkheid van rsdkrh.opensocial.site en welke noodzakelijke maatregelen worden genomen om de website toegankelijker te maken.

De kenmerken van de verschillende statussen worden beschreven in de toelichting, onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen.

Akkoordverklaring

Deze verklaring is op 24-02-2022 getekend voor 'gezien en akkoord' door een tekenbevoegd functionaris van Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug .
Functie: Unitmanager FIF.

De actualiteit, volledigheid en juistheid van deze verklaring zijn voor het laatst herzien op 17-01-2023.

Feedback en contactgegevens

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid?
Neem dan contact op via info@rsdkrh.nl.

Wat kunt u van ons verwachten?
  • Binnen 5 werkdagen krijgt u een ontvangstbevestiging.
  • We informeren u over de voortgang en de uitkomst.
  • Binnen 3 weken is uw verzoek afgehandeld.
Handhavingsprocedure

Bent u niet tevreden met de manier waarop uw klacht is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd?
Dan kunt u contact opnemen via https://www.nationaleombudsman.nl/klacht-indienen/uw-klacht.

Aanvullende informatie van Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug

De streefdatum waarop de website volledig zal voldoen: 31-12-2023.

Onderbouwing van de verklaring

Onderzoeksresultaten

  • Oké. De status van de website rsdkrh.opensocial.site : voldoet gedeeltelijk

De website rsdkrh.opensocial.site is onderzocht op toegankelijkheid en uit de rapportage blijkt volgens Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug dat nog niet aan alle onderstaande kenmerken wordt voldaan:

  • De onderzoeksresultaten waarop de claim is gebaseerd zijn beschikbaar via:
    • https://www.rsdkrh.nl/_flysystem/media/wcag-2.1-aa-inspectie-rsdkrh.opensocial.site-1.0-002.pdf
      Kenmerken die in de rapportage zijn vastgelegd:
      • Datum: 31-01-2022
      • Type onderzoek: handmatig onderzoek (eventueel deels automatisch)
      • Onderzoek uitgevoerd door: een onafhankelijke derde partij
      • Oké. Gebruikte standaard: EN 301 549 / WCAG 2.1 niveau AA
      • Oké. Actualiteit: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat de meet- en onderzoeksgegevens waarop het onderzoek is gebaseerd jonger zijn dan 36 maanden.
      • Oké. Onderzoeksmethode: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat bij het handmatige onderzoek een goed gedocumenteerde evaluatiemethode (WCAG-EM of gelijkwaardig) is gebruikt.
      • Oké. Vastlegging: voldoet aan de eisen. Uit de rapportage blijkt dat de onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een voor mensen leesbaar formaat, of in het machineleesbare formaat EARL.
  • De (gecombineerde) onderzoeksresultaten:
    • Oké. Omvatten alle eisen uit hoofdstuk 9 Web (voor websites) of 11 Software (voor mobiele applicaties) van de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549. De eisen voor websites, mobiele applicaties en downloadbare documenten in deze norm zijn identiek aan de niveau A en AA succescriteria van de wereldwijd toegepaste toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1.
    • Oké. Zijn representatief voor alle content op het hoofddomein en eventuele de sub- en andere domeinen die in de verklaring worden genoemd.
  • Niet Oké. Tijdens het onderzoek zijn afwijkingen gevonden op de toegankelijkheidsstandaard, die niet konden worden hersteld voordat het onderzoek werd afgerond.
  • Oké. Op basis van de onderzoeksresultaten verklaart Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug dat de website gedeeltelijk voldoet aan de toegankelijkheidsstandaard.

(Onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen worden de kenmerken van de verschillende statussen beschreven).

Afwijkingen van de toegankelijkheidsstandaard

  1. SC 1.3.1 - Info en relaties [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups staan onder “Filter” invoervelden. Het label “Actuele onderwerpen” is niet aan het invoerveld eronder gekoppeld in de code. Het label is wel aan een select-element gekoppeld in de code, maar dit select-element is verborgen voor hulpsoftware. Het element dat focus krijgt (door tabindex=”0”) is het element met role=”searchbox”. Deze is niet aan het label gekoppeld, het label wordt dus niet voorgelezen als dit veld de focus krijgt.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event is het label “Organizers” niet aan het onderstaande veld gekoppeld. Er is wel een verborgen label aanwezig, maar deze is verborgen met display=”none” en is hierdoor ook verborgen voor hulpsoftware.

      Dit komt ook voor op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys

      bij het veld “Profiel tag”. Op deze pagina zijn de velden onder “Registratiedatum” niet aan dit overkoepelende label gekoppeld. Dit kan door een fieldset en legend te gebruiken. Zie ook op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic het veld “Groep” en het veld “Actuele onderwerpen”. Onder “Instellingen” staat “Aangemaakt op”. Hieronder staan twee velden, deze zijn niet aan het overkoepelende label gekoppeld. Dit kan door middel van een fieldset en legend.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/boekpagina/handleiding-open-social staat de zichtbare kop “Welkom op het nieuwe intranet van RSD KRH!”. Deze is in de code niet als koptekst opgemaakt, maar met een strong-element in een paragraaf.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen staan onder het bericht reacties. Op sommige plekken reageren mensen weer op een reactie. Dit is zichtbaar doordat deze reacties inspringen en in een grijs kader staan. Software kan niet bepalen dat deze berichten reacties op een reactie zijn.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display staat een tabel. In deze tabel staat halverwege de kop “Uitgeschakeld”, deze geldt voor de cellen eronder. Software kan de relatie niet bepalen, omdat dit in de code niet als tabelkop is opgemaakt.

    • Gevolg:

      Mensen die blind zijn en gebruikmaken van een screenreader kunnen geen goed beeld krijgen van de inhoud van een pagina wanneer de relatie tussen elementen als labels en voervelden of tabelkoppen en de bijbehorende cellen niet beschikbaar is.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  2. SC 1.3.2 - Betekenisvolle volgorde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups staan meerdere groepen onder “Groep resultaten”. Elke groep heeft een h4-kop zoals bijvoorbeeld “Kwaliteit”. Boven de kop staat dan een tag zoals “Open groep”. Software kan nu niet bepalen dat deze tag bij deze kop hoort, omdat deze in de code erboven staat. Dit kan meer voorkomen. Dit is ook het geval met afbeeldingen (die als link werken) die in de code boven de kop staan waar deze bij hoort.

      Dit komt op meer pagina's voor, zie bijvoorbeeld https://rsdkrh.opensocial.site/search/all/thuiswerken en https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys

    • Gevolg:

      Voor mensen die hulpapparatuur zoals screenreaders gebruiken is het lastig om de informatie op de webpagina te begrijpen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  3. SC 1.4.3 - Contrast (minimum) [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:

      • Grote tekst: Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
      • Incidenteel: Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
      • Woordmerken: Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
    • Oorzaak:

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan in de tijdlijn berichten. In een aantal berichten wordt een nieuwsbericht getoond. De lichtblauwe tekst “Nieuws” staat dan op een grijze achtergrond. Het contrast is 1,1:1. Het contrast van deze kleine tekst moet minstens 4,5:1 zijn. In hetzelfde grijze blok staat een blauwe link met de tekst “Lees meer”. Het contrast is 2,6:1. Hier moet het contrast ook 4,5:1 zijn. Als er bij een bericht reacties zijn, staat er de blauwe tekst “Alle … reacties weergeven” op een lichtgrijze achtergrond. Het contrast van de blauwe tekst op de grijze achtergrond is ook te laag (3,0:1). Op de homepage pagina staat ook blauwe tekst op een witte achtergrond, zie de teksten “Alle onderwerpen” en “Alle groepen”. Het contrast is 3,3:1. Deze kleurencombinatie komt ook voor bij witte tekst op een blauwe achtergrond. Zie bovenaan de pagina de teksten “Alle medewerkers” etc. Zie ook knoppen als “Plaats” en “Reageer”.

      Onderaan in de footer staat de witte tekst “#MadeToShare by Open Social” op een lichtblauwe achtergrond. Het contrast is 1,4:1. Bij een bericht in de tijdlijn op de homepage staat grijze tekst als “4 uren geleden” (of een andere tijd wanneer het bericht geplaatst is). Het contrast op de witte achtergrond is net hoog genoeg (4,5:1).

      Bij reacties op een bericht staat deze tekst die de tijd aangeeft echter op een grijze achtergrond, het contrast is dan te laag (4,2:1). Vergelijkbare problemen komen ook op andere pagina's voor. Zie bijvoorbeeld op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups de lichtblauwe teksten als “Gesloten groep” en “Open groep” (1,4:1). Zie ook de “Lees meer” links (3.3:1). Zie ook de teksten bovenaan als “Alle”, “Inhoud”, “Leden” en “Groepen” (4,3:1). Op deze pagina heeft de tekst “Snel naar” op de lichtblauwe achtergrond (dit onderdeel is hier actief in het menu) ook een te laag contrast van 1,3:1.

      Als er met het toetsenbord wordt genavigeerd, dan kan de skiplink gebruikt worden. De witte tekst “Overslaan en naar de inhoud gaan” heeft ook een te laag contrast op de lichtblauwe achtergrond (1,3:1). https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

    • Gevolg:

      Mensen die slechtziend zijn kunnen tekst die onvoldoende contrast heeft ten opzichte van de achtergrond lastig lezen. Door het toepassen van een contrast van minimaal 4.5:1 voor kleine tekst en 3:1 voor grote tekst is de informatie beter voor hen te onderscheiden.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier is gevraagd dit aan te passen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  4. SC 1.4.10 - Reflow [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:

      • Verticaal: scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS-pixels;
      • Horizontaal: scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS-pixels; Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/all/thuiswerken staan zoekresultaten. Bij een schermbreedte van 320 pixels valt er wat tekst weg. Bij sommige zoekresultaten is de tekst functiebeschrijving niet geheel in beeld. Ook valt de tekst “Privébericht” weg. Dit komt ook voor op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys=

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= staan zoekresultaten. Er kan onderaan de pagina naar 9 pagina's met zoekresultaten worden genavigeerd (de cijfers 1 t/m 9). Bij een schermbreedte van 320 pixels kan er alleen op de knop om naar de volgende pagina te gaan worden geklikt. Dit is een verlies van content en functionaliteit. Dit komt op meer pagina's voor, zie bijvoorbeeld ook https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/members.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/stream staat de informatie “Nieuwste leden in de groep” etc. Deze informatie is niet beschikbaar bij een schermbreedte van 320 pixels. Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/config is rechtsboven in het menu een functie “Zoeken” aanwezig. Deze is niet meer aanwezig bij een schermbreedte van 320 pixels. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display valt het broodkruimelpad deels buiten beeld bij een schermbreedte van 320 pixels.

    • Gevolg:

      Voor gebruikers die de website in deze dimensie bekijken is informatie of niet beschikbaar of zij moeten horizontaal scrollen om de informatie tot zich te nemen wat vermoeiend is om te lezen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-05-2023
  5. SC 1.4.11 - Contrast van niet-tekstuele content [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:

      • Componenten van de gebruikersinterface: Visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
      • Grafische objecten: Delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
    • Oorzaak:

      Linksboven staat een icoon van een lichtblauwe puntenwolk ("Tools"). Onder hover of focus opent er een submenu. De blauwe puntenwolk heeft een contrast van 2,1:1 op de witte achtergrond. Dit is te laag, het moet minstens 3,0:1 zijn. Zie: https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Rechtsboven staat een icoon van een persoon in een grijs rondje. Hier kan op geklikt worden om bijvoorbeeld naar “Mijn profiel” te gaan. Het contrast van de witte persoon in het grijze rondje is 2,3:1. Het contrast moet minstens 3,0:1 zijn. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Op meerdere pagina's kunnen foutmeldingen verschijnen in formulieren, zie bijvoorbeeld op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic als het formulier wordt verstuurd zonder verplichte velden in te vullen. Deze foutmeldingen kunnen weggeklikt worden met een knop van een kruisje. Dit lichtrode kruisje heeft een te laag contrast van 2,2:1 met de achtergrond. Dit komt op meerdere pagina's voor waar foutmeldingen kunnen verschijnen, zie bijvoorbeeld ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event en https://rsdkrh.opensocial.site/user/login.

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staat een invoerveld onder de kop “Tijdlijn” (met de placeholdertekst “Zeg iets tegen de community”). Het veld heeft grijze randen. Het contrast is met 2,2:1 te laag. Het contrast moet minstens 3,0:1 zijn. Dit geldt ook voor de velden om een reactie te geven op deze pagina (met de placeholdertekst “Schrijf een reactie”).

      Dit komt op meerdere pagina's voor bij invoervelden, zie bijvoorbeeld invoervelden onder “Filter” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys=. Zie ook andere pagina's met invoervelden, zoals https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic en meer.

      Op meerdere plekken is er een aangepaste focusindicator gebruikt om de toetsenbordfocus aan te geven. Zie bijvoorbeeld bij het icoontje voor het profiel rechtsboven. Bij dit icoon wordt onder focus de (eerst witte) achtergrond lichtblauw. Het contrast met de witte achtergrond is 1,4:1. Als er een aangepaste focusindicator wordt gebruikt, moet het contrast minstens 3,0:1 zijn ten opzichte van de achtergrond. Als de standaard focusindicator van de browser wordt gebruikt, wordt er automatisch voldaan. Dit is van belang voor slechtzienden, zij moeten kunnen zien waar de toetsenbordfocus zich bevindt. https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups

      Dit type probleem komt meer voor. Zie bijvoorbeeld op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) knoppen als “Afbeelding toevoegen”. Deze knop heeft een witte achtergrond. Onder focus wordt de achtergrond lichtgrijs. Het contrastverschil is 1,2:1. Dit is te laag, het verschil moet minstens 3,0:1 zijn. Dit kan worden opgelost door de standaard focusindicator van de browser te gebruiken of door een aangepaste focusindicator met voldoende contrast te gebruiken. Zie ook blauwe knoppen als “Plaats”. Onder focus wordt de achtergrond iets donkerder blauw. Het contrastverschil is 1,5:1. Nog een voorbeeld, op de homepage staan bij de berichten knoppen van een pijl naar beneden (“v”). Als hier focus op staat, verschijnt er een lichtgrijs rondje. Het contrast ten opzichte van de witte achtergrond is 1,2:1.

    • Gevolg:

      Mensen die slechtziend zijn kunnen het element niet goed waarnemen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd dit aan te passen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-05-2023
  6. SC 1.4.12 - Tekstafstand [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:

      • Regelhoogte (regelafstand) naar ten minste 1,5 keer de lettergrootte;
      • Afstand tussen alinea's naar ten minste 2 keer de lettergrootte;
      • Letterafstand (spatiëren van letters) naar ten minste 0,12 keer de lettergrootte;
      • Spatiëren van woorden naar ten minste 0,16 keer de lettergrootte. Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze eigenschappen voor tekststijl in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.
    • Oorzaak:

      Als de stijlkenmerken worden toegepast, valt er op sommige plaatsen tekst buiten beeld. Zie bijvoorbeeld de tekst bovenaan op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home : “Welkom op ons...”. Hier valt een gedeelte van de tekst bovenaan weg. In de tijdlijn op deze pagina staan soms verwijzingen naar nieuwsberichten. Het onderste gedeelte van letters valt op sommige plaatsen weg. Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/all/thuiswerken staan bij de zoekresultaten ook de functies van de leden. Bij het eerste en laatste zoekresultaat valt enkele tekst van de functiebeschrijving buiten beeld. Bij het derde zoekresultaat valt de onderste tekst van het nieuwsbericht gedeeltelijk buiten beeld. Dit komt meer voor op andere pagina's.

    • Gevolg:

      Mensen die slechtziend of dyslectisch zijn en gebruik maken van hun eigen stylesheet om de leesbaarheid te vergroten missen hierdoor content.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  7. SC 1.4.13 - Content bij hover of focus [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:

      • Sluiten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
      • Aanwijsbaar: Wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
      • Aanhouden: De aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is. Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
    • Oorzaak:

      Op alle pagina's op https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home staat aan de linkerkant een menu. Als er over de onderdelen van het menu wordt gegaan met de muisaanwijzer of als deze toetsenbordfocus krijgen, klapt het menu uit. In het menu kunnen vervolgens ook weer submenu's worden opengeklapt met de muisaanwijzer of onder focus. Deze content die onder hover of focus verschijnt, voldoet niet aan de voorwaarde 'Sluiten'. Er is geen manier om de extra content te verbergen zonder de muisaanwijzer of toetsenbordfocus te verplaatsen.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/config en https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display staat rechtsboven een menu. Als hier over het onderdeel “Zoeken” of het icoon van het profiel wordt gegaan met de muisaanwijzer, opent er een menu. Deze voldoen ook niet aan de voorwaarde “Sluiten”.

      Onder hover of focus verschijnt op sommige plekken een icoon van een pen in een rondje ("Open configuratie-instellingen"). Hier kan op worden geklikt, er klapt dan een menu uit met opties. Op de meeste plekken valt dit icoon dat verschijnt niet over andere content heen, dan is er geen probleem. Als dit icoon wél over andere content heen valt, moet deze voldoen aan de voorwaarde “Sluiten”. Hier wordt niet aan voldaan. Dit valt vooral op als er er met 200% wordt ingezoomd bij een resolutie van 1024x768 pixels. Zie bijvoorbeeld op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups als er op “Filter” is geklikt. Het blok met filters kan weer gesloten worden door op een kruisje te klikken. Als hier echter met de muis overheen wordt gegaan, verschijnt het icoon van de pen over het icoon van het kruisje heen. Deze is niet te sluiten. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys=. Dit kan op meer plekken voorkomen, ook als er niet is ingezoomd. Dit komt ook voor bij een schermbreedte van 320 pixels.

    • Gevolg:

      Mensen die slechtziend zijn of een cognitieve beperking hebben, kunnen het element niet sluiten om de onderliggende content te bekijken.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  8. SC 2.1.1 - Toetsenbord [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.

    • Oorzaak:

      Als het menu aan de linkerkant op de pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home geopend is, kan deze niet met het toetsenbord gesloten worden. Als er langs alle onderdelen uit het menu is genavigeerd, blijft deze open staan. Het menu valt deels over de pagina heen. Dit kan dus hinderlijk zijn voor mensen die de muis niet kunnen gebruiken.

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan in de tijdlijn berichten. Je kan een bericht liken door op het icoon van het hartje te klikken met de muis. Dit is niet mogelijk met het toetsenbord. Het icoon kan geen toetsenbordfocus ontvangen. De focus komt alleen op het aantal likes. Dit komt op meerdere plekken voor met een functie om een bericht te liken, zie bijvoorbeeld pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic staat bij het veld “Beschrijving *” een tekst-editor. De knoppen in de editor kunnen geen toetsenbordfocus ontvangen en dus niet bediend worden met het toetsenbord. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event en https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/profile.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/profile kan een afbeelding worden geüpload. Deze afbeelding kan vervolgens worden bijgesneden. Dit is niet mogelijk met het toetsenbord. Dit kan op meer plekken voorkomen.

    • Gevolg:

      Voor mensen die geen muis kunnen gebruiken en het toetsenbord moeten gebruiken, is het niet mogelijk om binnen de website te navigeren

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  9. SC 2.2.1 - Timing aanpasbaar [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:

      • Uitzetten: De gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
      • Aanpassen: De gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
      • Verlengen: De gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, ""druk op de spatiebalk""), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
      • Real-time uitzondering: De tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
      • Essentiële uitzondering: De tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
      • 20 uur uitzondering: De tijdslimiet is langer dan 20 uur.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home staat onder de kop “Tijdlijn” een invoerveld “Zeg iets tegen de community”. Als er niets in het invoerveld wordt ingevuld en er wordt op “Plaats” geklikt, dan verschijnt er een foutmelding van de browser. Deze melding verdwijnt na een aantal seconden, er is sprake van een tijdslimiet. Dit komt ook voor op deze pagina bij de velden “Schrijf een reactie”. Zie ook het invoerveld “Zeg iets tegen leden van deze groep” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/ stream. Zie ook vergelijkbare velden op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream, https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/stream, https://rsdkrh.opensocial.site/private_message/create?recipient=102. Zie ook op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups bij de filters bij het veld “Afstand (km)” als hier een negatief getal wordt ingevuld.

    • Gevolg:

      Mensen met een lichamelijke beperking, slechtzienden en blinden krijgen onvoldoende tijd om te lezen, te reageren, te typen of activiteiten af te ronden.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  10. SC 2.4.1 - Blokken omzeilen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen slaat de skiplink ook een deel van de unieke inhoud over, zoals de kop en de tekst die de naam, datum, groep etc. vermeldt en de tekst die het aantal likes aangeeft. Dit is unieke content voor deze pagina, dit moet daarom niet worden overgeslagen door de skiplink.

    • Gevolg:

      Bezoekers die de website laten voorlezen omdat ze blind of slechtziend zijn en bezoekers die alleen met het toetsenbord navigeren bijvoorbeeld gebruikers met een motorische beperking kunnen niet snel naar het gedeelte van de webpagina gaan waar ze moeten zijn. Dit kan ze veel frustratie, tijdverlies en zelfs pijn bezorgen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  11. SC 2.4.2 - Paginatitel [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

    • Oorzaak:

      Pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/stream is de hoofdpagina van de groep “Digitaal werken”. Deze heeft als paginatitel “Digitaal werken | RSDKRH”. Het wordt uit de titel niet duidelijk dat het over een groep gaat.

    • Gevolg:

      Voor gebruikers is het niet duidelijk waar de pagina overgaat en wat het doel van de pagina is.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  12. SC 2.4.2 - Paginatitel [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

    • Oorzaak:

      Pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/members gaat over de leden van deze groep. Deze heeft als paginatitel “Digitaal werken”. Dit beschrijft het onderwerp van de pagina niet voldoende.

      Pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream is een profielpagina van een gebruiker. Deze heeft als paginatitel “| RSDKRH”. Dit beschrijft het onderwerp of doel van de pagina niet. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/stream (profielpagina van degene die ingelogd is).

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/edit kunnen accountinstellingen worden gewijzigd. De paginatitel is “SIM | RSDKRH”. Het doel of onderwerp van de pagina wordt niet beschreven in de titel.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic staat bij het veld “Beschrijving” een vak om tekst in te voeren. Deze staat in de code in een iframe-element. In het iframe-element is een title-element aanwezig met daarin een paginatitel. In dit title-element staat een span-element genest. Dit is niet mogelijk binnen een title-element. Dit komt op meer pagina's voor zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event.

    • Gevolg:

      Voor gebruikers is het niet duidelijk waar de pagina overgaat en wat het doel van de pagina is.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  13. SC 2.4.3 - Focus volgorde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als in webpagina's sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.

    • Oorzaak:

      Op de pagina's kan in het menu bovenaan op het icoon van de loep geklikt worden. Er opent dan een zoekveld op een witte achtergrond, de achterliggende pagina is niet meer zichtbaar. Als er met het toetsenbord wordt genavigeerd, kan de focus wel op de achterliggende pagina komen. Dit is geen logische focusvolgorde. De focus mag pas weer naar de achterliggende pagina gaan als deze weer in beeld is. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display is de focusvolgorde niet overal logisch. Er kan op een knop met het icoon van een tandwiel worden geklikt. Er verschijnt dan in de rij nieuwe content (bijvoorbeeld nieuwe selectievelden). Nu gaat de focus naar het begin van de tabel in plaats van dat de focus naar de nieuwe content gaat.

      Als er met 200% wordt ingezoomd bij een resolutie van 1024x768 pixels kan het menu, dat bij de standaardweergave aan de linkerkant staat, worden geopend met een hamburgerknop linksboven (drie horizontale strepen). Als er door het menu wordt genavigeerd en er vervolgens verder wordt genavigeerd naar de rest van de pagina, dan blijft het menu open staan. Het menu valt hierbij deels over de pagina heen. Dit is niet logisch. Het menu kan wel worden gesloten, maar dan moet er eerst door het menu heen terug genavigeerd worden naar de menuknop. zie:https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

    • Gevolg:

      Voor bezoekers die met het toetsenbord navigeren is de volgorde waarin onderdelen van de webpagina de focus krijgen verwarrend.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  14. SC 2.4.4 - Linkdoel (in context) [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis kan hebben voor gebruikers in het algemeen.

    • Oorzaak:

      Op de pagina's staan meerdere iconen van een pen, zie bijvoorbeeld op de homepage rechtsboven bij de grote afbeelding bovenaan de pagina. Dit is een link met als linktekst “Bewerk inhoud”. Visueel is het duidelijk om welke inhoud het gaat. Software kan dit niet bepalen. Dit moet uit het linkdoel blijken. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan onder “Need to know nieuws...” een aantal links naar berichten. Bij elke link staat een afbeelding. Deze afbeeldingen werken ook als link. De afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst en er is geen andere linktekst beschikbaar. Software kan het linkdoel niet bepalen.

      Sommige afbeeldingen hebben wel een alternatieve tekst, maar deze klopt dan niet met het linkdoel. De alternatieve tekst is bijvoorbeeld “Logo gemeente Zeist”, of “Afbeelding telefoon”. Dit geeft niet aan waar de link naar toe gaat.

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan bij de berichten teksten die aangeven hoe lang geleden het bericht geplaatst is, bijvoorbeeld “2 dagen geleden”. Deze tekst is een link naar het bericht. Het linkdoel kan niet bepaald worden uit een tekst als “2 dagen geleden”.

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) kan er bij sommige berichten in de tijdlijn op een afbeelding geklikt worden, de afbeelding komt dan groter in beeld (met het bericht en de reacties ernaast). De afbeelding werkt dan als link, het linkdoel kan niet worden bepaald.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/all/thuiswerken staat bij elk zoekresultaat de link “Activiteiten bekijken” en “Privébericht”. Deze links hebben geen context met de kop erboven.

      Dit komt op meer pagina's voor, zie bijvoorbeeld https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys=.

      Een soortgelijke situatie komt voor op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen. Hier staat bij elke reactie de link “Reageer”. De link heeft geen context met de tekst erboven. Uit het linkdoel wordt niet duidelijk waarop gereageerd wordt.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/dashboard/corona staan de links “Nederlands” en “Engels en Arabisch” door de tekst erboven is het duidelijk dat het om huisregels en uitnodigingsbrieven in deze talen gaat. Als deze links apart worden voorgelezen door voorleessoftware, dan is dit linkdoel niet meteen duidelijk.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/boekpagina/begroting staat onderaan de link “Kadernota”, dit is de volgende pagina (deze komt in de inhoudsopgave na de huidige pagina). In de link staat een title-attribuut met de waarde “Is de voorpagina”, dit is niet duidelijk.

    • Gevolg:

      Mensen met een visuele beperking en hulpsoftware gebruiken kunnen het doel van de link niet bepalen

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  15. SC 2.4.5 - Meerdere manieren [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.

    • Oorzaak:

      Pagina https://rsdkrh.opensocial.site/dashboard/corona kan momenteel niet gevonden worden met de zoekmachine. Deze pagina kan alleen via een link (in het menu) gevonden worden. Dit geldt ook voor pagina https://rsdkrh.opensocial.site/notifications, https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event en meer.

    • Gevolg:

      Voor blinden, slechtzienden en cognitief beperkte gebruikers is het lastig om content op de website te vinden.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  16. SC 2.4.7 - Focus zichtbaar [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.

    • Oorzaak:

      Op de pagina's kan in het menu bovenaan op het icoon van de loep geklikt worden. Er opent dan een zoekveld op een witte achtergrond, de achterliggende pagina is niet meer zichtbaar. Als er met het toetsenbord wordt genavigeerd, kan de focus wel op de achterliggende pagina komen. Het is dan niet zichtbaar waar de focus zich bevindt. Zie https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Op de pagina staat links een menu. Onderaan staat een knop met een pijl (“>”) waarmee in dit menu tekst bij de iconen kan worden getoond. Als de toetsenbordfocus op deze knop staat, is dit niet zichtbaar. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan in de tijdlijn berichten. Een bericht kan een aantal likes hebben, hier kan op worden geklikt, er opent dan een lightbox. Als er met het toetsenbord wordt genavigeerd, is de focus een aantal keer niet zichtbaar in de lightbox. Het is dan niet duidelijk waar de focus zich bevindt.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups staat een zoekveld. In dit veld staat een knop (icoon van een loep). Het is niet zichtbaar als de focus hier op staat.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic staat onder “Publicatiestatus” een checkbox. Het is niet zichtbaar als de toetsenbordfocus hier op staat. Zie ook deze checkbox en de checkbox “All day” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event.

      Zie ook andere checkboxen op deze pagina onder** “Enrollment”**.

      Zie ook de checkbox bovenaan op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/edit Zie ook andere checkboxen op deze pagina onder “Rollen” en onder “Platform Email notificaties”. Dit kan meer voorkomen.

      Ook op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/all/thuiswerken en https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= is de focus op enkele plekken onzichtbaar als er langs de zoekresultaten wordt genavigeerd. Deze staat dan waarschijnlijk op een link naar de profielpagina die verborgen is met aria-hidden=”true”, maar die wel focus ontvangt.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream is het niet zichtbaar als de focus op “Reageer” staat (onder een bericht in de tijdlijn).

      Als er met 200% wordt ingezoomd op Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream bij een resolutie van 1024x768 pixels zijn er ook wat problemen met de zichtbaarheid van de focus. De focus komt als eerste op de skiplink, daarna staat de focus met een witte streep boven de menuknop, het is dan niet duidelijk waar de focus op staat (niet op de menuknop, dat is daarna pas).

      Als het menu op https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home geopend wordt, kan de focus op de pijlen komen om menu-onderdelen uit te klappen. Hierbij is de focus niet zichtbaar.

    • Gevolg:

      Voor bezoekers die met het toetsenbord navigeren en wel kunnen zien, is het niet duidelijk waar ze op de website zijn.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  17. SC 2.5.2 - Aanwijzerannulering [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:

      • Geen down-event: Het down-event van de aanwijzer wordt niet gebruikt om enig onderdeel van de functie uit te voeren;
      • Afbreken of ongedaan maken: De functie wordt voltooid door het up-event en er is een mechanisme beschikbaar om de functie af te breken voordat deze wordt voltooid of om de functie ongedaan te maken als deze is voltooid;
      • Up reversal: Met het up-event wordt elk resultaat van het voorgaande down-event ongedaan gemaakt;
      • Essentieel: Het voltooien van de functie met het down-event is essentieel.
    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display staan iconen van tandwielen. (in de content) Dit zijn knoppen die in de code de naam “Aanpassen” hebben. Als hierop wordt geklikt, wordt de functie meteen uitgevoerd op het “down-event” (als de muis wordt ingedrukt). Er wordt niet voldaan aan de voorwaarden van dit succescriterium. Dit kan worden opgelost door de functie pas uit te voeren op het “up-event” (als de muis na indrukken weer wordt losgelaten). Als er op de knop van het tandwiel wordt geklikt, verschijnen de knoppen “Bijwerken” en “Annuleren” (blauw). Hier geldt hetzelfde voor, deze worden ook geactiveerd bij het down-event.

    • Gevolg:

      Mensen met cognitieve beperkingen raken in de war als er acties plaatsvinden tijdens de down-gebeurtenis.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  18. SC 2.5.3 - Label in naam [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.

    • Oorzaak:

      In het menu bovenaan op de pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home staan het icoon van een loep, als hierop geklikt wordt, opent de zoekmachine. Hier is de placeholdertekst “Waar ben je naar op zoek?” zichtbaar. Dit invoerveld heeft het verborgen label “Search content”. Dit is de toegankelijkheidsnaam van dit veld. Deze naam bevat nu niet de zichtbare tekst. Dit kan worden opgelost door het verborgen label gelijk te maken aan de placeholdertekst.

      Op de homepage staan velden met de zichtbare placeholdertekst “Schrijf een reactie”. De naam van dit veld is “Post comment” (door het verborgen label). De toegankelijkheidsnaam van dit veld bevat nu niet de zichtbare tekst.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= staat onder “Filter” een invoerveld met het zichtbare label “Locatie radius”. De naam van het veld is “Locatie” (door het verborgen label). De naam bevat nu niet alle zichtbare tekst van het label.

      Bij sommige velden is het label niet aan het invoerveld gekoppeld (zie succescriterium 1.3.1), het veld heeft dan geen naam die software kan bepalen. De naam moet het de tekst van het zichtbare label gaan bevatten.

    • Gevolg:

      Gebruikers met spraaksoftware kunnen het element niet op spraak bedienen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  19. SC 3.1.2 - Taal van onderdelen [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.

    • Oorzaak:

      Op meerdere plekken staan Engelse teksten. Voor tekst in een andere taal moet een taalwisseling worden aangegeven. Zie bijvoorbeeld de tekst “The event date and time are set based on your timezone. Change your timezone here.” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event. Dit komt ook veel voor op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/config. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display.

      Dit kan ook voorkomen bij foutmeldingen, bijvoorbeeld “Your current password is missing or incorrect; it's required to change the Wachtwoord.” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/edit.

    • Gevolg:

      Blinden of slechtzienden die een screenreader gebruiken waarbij de tekst in spraak wordt omgezet hebben hier last van. De voorleessoftware kan de teksten niet in de juiste taal uitspreken.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  20. SC 3.2.2 - Bij input [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/profile staat het veld “Verjaardag”. Als hierin een dag wordt ingevoerd, verplaatst de focus zich automatisch naar de maand. Als er een maand wordt ingevoerd, verplaatst de focus zich automatisch naar het jaar. Dit is een contextwijziging en dit kan desoriënterend zijn voor gebruikers.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display kunnen instellingen worden aangepast. Er kan bijvoorbeeld in het selectieveld bij “Output text” en onder “Format” een andere waarde worden geselecteerd. Deze keuze wordt dan doorgevoerd en de focus wordt verplaatst. Dit is een contextwijziging. Dit treedt ook op bij andere selectievelden op deze pagina (niet bij alle selectievelden).

    • Gevolg:

      Deze contextwijziging kan onduidelijkheid veroorzaken voor gebruikers van hulpsoftware.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  21. SC 3.2.4 - Consistente identificatie [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/config staat in het menu rechtsboven de link “Terug naar de website”. Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display staat op dezelfde plek een link met dezelfde functie, alleen heet de link hier “Home”. Dit is geen consistente identificatie.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups staat een filter functie. Om de filters toe te passen kan je op de knop “Toepassen” klikken (rechts onderin). Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= staat ook een filter functie. Hier heeft de knop met dezelfde functionaliteit de tekst “Filter”. Dit is geen consistente identificatie. Op de homepage staan meerdere berichten in de tijdlijn. In het invoerveld om op een bericht te reageren staat de tekst “Schrijf een reactie”. Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen kun je onderaan de pagina ook reageren op het bericht. Hier staat de tekst “Plaats een reactie”. Dit is een andere tekst voor dezelfde functie.

    • Gevolg:

      Voor gebruikers met schermlezers en schermvergroters is het lastig om functies te begrijpen en te selecteren.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  22. SC 3.3.1 - Foutidentificatie [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home staat onder de kop “Tijdlijn” een invoerveld “Zeg iets tegen de community”. Als er niets in het invoerveld wordt ingevuld en er wordt op “Plaats” geklikt, dan verschijnt er een foutmelding van de browser. Foutmeldingen van de browser voldoen niet. De foutmelding moet beschrijven dat er een fout is gemaakt. Ook blijven de meldingen in de browsers Chrome en Edge niet in beeld staan. De melding verdwijnt na een paar seconden.

      Dit komt ook voor op deze pagina bij de velden “Schrijf een reactie”. Zie ook het invoerveld “Zeg iets tegen leden van deze groep” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/stream Zie ook vergelijkbare velden op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream, https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/stream https://rsdkrh.opensocial.site/private_message/create?recipient=102

    • Gevolg:

      Wanneer een gebruiker een fout maakt, wordt het de gebruiker niet duidelijk gemaakt waar de fout is opgetreden en wat hij / zij moet doen om de fout te herstellen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  23. SC 3.3.2 - Labels of instructies [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.

    • Oorzaak:

      Er komen meerdere velden voor die geen zichtbaar label buiten het veld hebben, maar placeholdertekst in het veld. Zie o.a. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home het invoerveld onder de kop “Tijdlijn” met daarin de tekst “Zeg iets tegen de community”. Deze tekst verdwijnt als er in het veld is getypt. Deze tekst moet zichtbaar blijven. Zie ook de invoervelden met de tekst “Schrijf een reactie”. Zie ook op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/hybride-werken/onderwerp/update-hybride-ict-voorzieningen. het invoerveld “Plaats een reactie”

      Zie ook het invoerveld “Zeg iets tegen leden van deze groep” op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/stream. Vergelijkbare problemen komen voor op andere pagina's, bijvoorbeeld ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/102/stream, https://rsdkrh.opensocial.site/private_message/create?recipient=102 en https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/stream.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic zijn er bepaalde eisen voor het uploaden van afbeeldingen en bijlages. Er staat op de pagina “Upload vereisten”, deze kunnen echter niet getoond worden door hier op te klikken. Zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event en https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/profile.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic staat onder “Auteursinformatie” het veld “Aangemaakt op”. Er zijn bepaalde vereisten voor het format voor de datum. Dit blijkt uit de foutmelding en de automatisch ingevulde waarde. Hier moet een instructie voor komen buiten het veld. Zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/profile staat het veld “Verjaardag”. Het vereiste format staat in placeholdertekst in het veld. Dit moet buiten het veld komen te staan.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys staat bij de filters het veld “Locatie radius”. Hier staat in het veld in placeholdertekst “Stad, Land”. Deze instructie voor de invoer moet buiten het veld komen te staan.

    • Gevolg:

      Door het ontbreken van de juiste instructie is het formulier door mensen met een cognitieve beperking niet in een keer goed in te vullen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  24. SC 4.1.1 - Parsen [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/group/digitaal-werken/stream worden op regel 4833 van de code twee dubbele aanhalingstekens achter elkaar gebruikt: '<div class="small card__block"" '. Dit geeft een parsefout. Dit komt nogmaals voor op regel 4876 van de code. Dit komt op meer pagina's voor, zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/user/5/stream.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic komt een dubbele id-waarde voor. Het gaat om de id-waarde “content”. Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/config staan dubbele id-waarden. Het gaat om de id-waarden “toolbar-bar”, “toolbar-item-user” en “toolbar-item-user-tray”. Zie ook pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event staat op regel 5620 van de code een eindtag van een paragraaf zonder begintag.

    • Gevolg:

      Mensen die afhankelijk zijn van hulpsoftware (voornamelijk blinden en slechtzienden) kunnen de content niet goed verwerken. Er is een kans dat ze vastlopen/crashen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  25. SC 4.1.2 - Naam, rol, waarde [niveau A]
    • Beschrijving van de afwijking:

      Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

    • Oorzaak:

      In het menu aan de linkerkant op de pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home staat onderaan een knop met een pijl (“>”). Hiermee kan tekst in het menu bij de iconen worden getoond of weer worden verborgen. In de code is het attribuut aria-pressed gebruikt, waardoor hulpsoftware voorleest dat dit een schakelknop is. Dit is echter geen schakelknop, deze rol is hier niet juist.

      Op de pagina's kunnen iconen verschijnen van een pen, deze verschijnen onder hover of focus. Zie bijvoorbeeld bij items onder “Nieuwste groepen binnen de community” op de pagina https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home Hier is het attribuut aria-pressed gebruikt, terwijl dit geen schakelknop is. De status van de knop wordt hier goed aangegeven door de naam van de knop “Open configuratie-instellingen” of “Sluiten configuratie-instellingen”. Het attribuut aria-pressed verandert ook van “false” naar “true” en brengt hierdoor de status verkeerd over.

      In het menu rechtsboven op de pagina staan een aantal knoppen. Sommige kunnen worden uitgeklapt, bijvoorbeeld de knop “Nieuwe inhoud” (het plus-icoon). Deze hebben een aria-expanded attribuut die de status aangeeft, dat is goed. Als de pagina net is geladen, zijn deze items ingeklapt. De waarde van aria-expanded is dan echter “true”, dit klopt dan dus niet. https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home

      Zoals beschreven bij succescriterium 1.1.1 en 2.4.4 komen er links voor zonder linktekst. Software kan de naam van deze links niet bepalen.

      Er zijn een aantal velden waarvan software de naam niet kan bepalen. Dit komt bijvoorbeeld voor op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys=# onder “Filter” bij het selectieveld en invoerveld onder “Registratiedatum”.

      Op de homepage (https://rsdkrh.opensocial.site/landingspagina/home) staan in de tijdlijn berichten. Je kan een bericht liken door op het icoon van het hartje te klikken. Software kan de rol van dit item niet bepalen. Er is een a-element gebruikt zonder href-attribuut. De status van dit item is ook niet door software te bepalen. Als een gebruiker op de knop klikt, wordt het hartje rood. Software kan niet bepalen dat de knop “actief” is.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/notifications staat een button-element in een link genest. Software kan hier niet de rol bepalen. Het gaat om de knop “Open configuratie-instellingen” die in de link staat om naar het nieuwsbericht te gaan.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic staat bij het veld “Beschrijving” een vak om tekst in te voeren. Deze staat in de code in een iframe-element. Dit iframe-element heeft een title-attribuut met een waarde, dit is de toegankelijkheidsnaam die software kan bepalen.

      Het probleem is dat er in de waarde in dit title-attribuut een span-element staat. Dit is niet mogelijk in een title-attribuut. De tekst “span=...” wordt als platte tekst voorgelezen door een screenreader. Dit komt op meer pagina's voor, zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/groups staat onder “Filter” het veld “Actuele onderwerpen”. In de code is role=”combobox” gebruikt, met daarin een input-element met role=”searchbox”. Dit laatste element ontvangt toetsenbordfocus. De combobox zelf heeft tabindex=”-1” gekregen en is hier als een soort groepering gebruikt. Er worden nu twee rollen in elkaar gebruikt, software kan zo de rol niet bepalen. Ook kan software de naam niet bepalen.

      Als er items zijn gekozen, verschijnen deze zichtbaar in het invoerveld (als een blokje tekst met een kruisje om te verwijderen). In de code staan deze dan in de combobox, deze tekst wordt niet voorgelezen door hulpsoftware als de focus in het invoerveld (role=”searchbox”) staat. Een gekozen item kan worden verwijderd, de interactieve rol is niet te bepalen door software. Dit veld komt op meer pagina's voor, zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic en https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event staat onder “Toegangsrechten” een veld “Groep”. Hier is ook role=”combobox” gebruikt, maar er kan niet in dit veld worden getypt. Deze rol is hier niet juist. Dit item zorgt voor het uitklappen van andere content. Er is dan een searchbox zichtbaar en een lijst met opties. De focus komt in de searchbox, maar staat ook op de (uitgeklapte) combobox. Software kan deze info niet allebei overbrengen. Ook kan de naam van de searchbox niet worden bepaald.

      Dit komt ook op meer pagina's voor, zie ook zie ook: https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic en https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= (“Profiel tag”).

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/search/users?created_op=%3C&keys= staan onder “Filter ” de invoervelden “Expertise” en “Interesse”. Het is in dit zoekveld noodzakelijk om één of meerdere opties in de lijst over te nemen. Zoeken met de ingevoerde waarde “nieuwe inwoners” in het veld "Expertise" geeft bijvoorbeeld geen resultaten. Als “Team nieuwe inwoners” wordt geselecteerd in dit veld, zijn er wel resultaten. Deze rol kan niet bepaald worden. Dit komt op meerdere pagina's voor. Zie ook https://rsdkrh.opensocial.site/private_message/create?recipient=102 https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic, https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/event (veld “Aangemaakt door”) en meer.

    • Gevolg:

      Mensen die gebruikmaken van voorleessoftware krijgen geen informatie over de bediening van de elementen

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023
  26. SC 4.1.3 - Statusberichten [niveau AA]
    • Beschrijving van de afwijking:

      In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.

    • Oorzaak:

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/node/add/topic kan een afbeelding geüpload worden. Als er een bestand wordt geüpload dat niet aan de eisen voldoet, verschijnt de tekst “Het bestand … kan niet geüpload worden...”. Dit is een foutmelding. De focus blijft hierbij op de knop “Bestand kiezen” staan. Hulpsoftware moet kunnen bepalen dat dit statusbericht is verschenen zodat deze meteen kan worden voorgelezen. Dit is nu niet het geval.

      Als er een bestand wordt gekozen dat wel aan de eisen voldoet, is er even een wachtanimatie te zien en daarna is te zien dat het gelukt is. Dit zijn ook statusberichten. Dit is niet door hulpsoftware te bepalen.Dit kan op meer plekken voorkomen waar bestanden kunnen worden geüpload.

      Op pagina https://rsdkrh.opensocial.site/admin/structure/activity/settings/display kunnen instellingen aangepast worden, er is dan even een wachtanimatie zichtbaar of de tekst “Even geduld...”. Dit zijn statusberichten, hulpsoftware kan dit nu niet bepalen.

    • Gevolg:

      Gebruikers met een visuele beperking die voorleessoftware gebruiken en dynamisch gegenereerde content of aanpassingen aan content niet zien krijgen geen melding wanneer deze extra content is verschenen.

    • Alternatief:
    • Maatregel:

      De leverancier van de website is gevraagd om dit probleem op te lossen.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-09-2023

Andere toegankelijkheidsissues

  1. Medewerkers beschikken over ontoereikende kennis en/of vaardigheden
    • Beschrijving van het issue:

      Alle PDF documenten op het intranet moeten nog beoordeeld worden op toegankelijkheid.

    • Oorzaak:

      In het onderzoek zijn slechts twee PDF documenten onderzocht. Hieruit zijn meerdere issues gebleken. Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug weet dat dit geldt voor meerdere PDF documenten op het intranet, en wil daarom aan de slag gaan met de PDF documenten .

    • Gevolg:

      PDF documenten zijn momenteel nog niet goed te gebruiken door mensen met een visuele beperking en mensen die gebruik maken van hulpsoftware.

    • Alternatief:

      Een PDF document kan op aanvraag zo mogelijk toegankelijk worden gemaakt.

    • Maatregel:

      Om ervoor te zorgen dat er enkel toegankelijke PDF's op het intranet staan zal er een inventarisatie en beoordeling van documenten moeten plaatsvinden.

    • Planning voor de uitvoering van de maatregel: 01-02-2022

Onevenredige last

De maatregelen die Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug heeft benoemd leiden niet tot een onevenredige last.

(Zie onder uitleg over onevenredige last voor meer informatie)


Algemene toelichting

Uitleg over de nalevingsstatussen

De vooruitgang in digitale toegankelijkheid wordt bepaald aan de hand van nalevingsstatussen, die weergeven hoever een overheidsinstantie is gevorderd met het toegankelijker maken van een website. Voordat de wettelijke verplichting van kracht werd waren er slechts twee statussen: de toegankelijkheidsnorm schreef voor dat een website volledig moest voldoen aan alle toegankelijkheidseisen, met als resultaat status voldoet volledig. In geval het niet kon worden aangetoond dan was de status altijd voldoet niet.

De huidige aanpak kent vijf nalevingsstatussen. Doel is het bereiken van de status voldoet volledig. De statussen voldoet gedeeltelijk en eerste maatregelen genomen zijn tussenstappen op weg naar het einddoel.

De statussen en hun kenmerken zijn:

A: Voldoet volledig

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat de website of mobiele app volledig aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm voldoet.
  • De overheidsinstantie voldoet zowel aan de wettelijke verplichting als aan de norm.
  • Het in de wettelijke verplichting vastgelegde doel is behaald.

B: Voldoet gedeeltelijk (= in control verklaring)

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat er een actueel, volledig en juist beeld is van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • Er wordt nog niet voldaan aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen benoemd en een planning gemaakt om de afwijkingen te herstellen.
  • De overheidsinstantie is daardoor in control over de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar nog niet volledig aan de norm.

C: Eerste maatregelen genomen

  • Er is nog geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen genomen om dat beeld te krijgen.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar niet aan de norm.

D: Voldoet niet

  • Er is geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft geen concrete verbetermaatregelen benoemd om inzicht te krijgen in de (mate van) toegankelijkheid.
  • De overheidsinstantie voldoet enkel aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken worden de overheidsinstantie aangespoord om binnen een bepaalde termijn concrete maatregelen te benoemen, inclusief planning.

E: Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd

  • De overheidsinstantie heeft voor de website of mobiele applicatie geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
  • De overheidsinstantie voldoet niet aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken wordt de overheidsinstantie aangespoord om op korte termijn een toegankelijkheidsverklaring te publiceren waarin concrete maatregelen zijn benoemd, inclusief planning.

Het uitgangspunt is dat verbetermaatregelen worden benoemd, ingepland en uitgevoerd. En dat daarmee wordt doorggeaan totdat volledig aan alle toegankelijkheids is voldaan.
Als een website lange tijd in een status blijft hangen, dan wordt aan de beleidsmatige eis toegankelijker maken niet langer voldaan.

Uitleg over onevenredige last

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid staat overheidsinstanties toe om gebruik te maken van de mogelijkheid om afzonderlijke eisen uit de toegankelijkheidsstandaard - tijdelijk - niet toe te passen, als dit voor hen onevenredig belastend is.

Met de uitzonderingsmogelijkheid 'onevenredige last' dient zorgvuldig te worden omgegaan; het ontbreken van prioriteit, tijd of kennis bij een overheidsinstantie zijn geen legitieme redenen om de toegankelijkheidsstandaard niet toe te passen.

Zie voor de formele, geldende tekst artikel 3, lid 2 tot en met 4 en de toelichting bij artikel 3 van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Inhoud die buiten de werkingssfeer valt van het Besluit

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is niet van toepassing op de volgende content van websites en mobiele applicaties:

  • Kantoorbestandsformaten die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018, tenzij dergelijke content nodig is voor actieve administratieve processen met betrekking tot de door de betrokken overheidsinstantie vervulde taken;
  • Vooraf opgenomen, op tijd gebaseerde media die zijn gepubliceerd voor 23 september 2020;
  • Live uitgezonden, op tijd gebaseerde media;
  • Onlinekaarten en onlinekarteringsdiensten, mits essentiële informatie op navigatiekaarten op een toegankelijke, digitale wijze wordt verstrekt;
  • Van derden afkomstige content die niet door de betrokken overheidsinstantie wordt gefinancierd of ontwikkeld en evenmin onder haar verantwoordelijkheid valt;
  • Reproducties van stukken uit erfgoedcollecties die niet volledig toegankelijk kunnen worden gemaakt om redenen van bewaring, authenticiteit of het ontbreken van geautomatiseerde en kostenefficiënte oplossingen om toegankelijkheid te bewerkstelligen;
  • Content die enkel beschikbaar is voor een gesloten gebruikersgroep en die is gepubliceerd voor 23 september 2019, tot de betreffende website ingrijpend wordt herzien;
  • Content van websites en mobiele applicaties die niet noodzakelijk is voor actieve administratieve processen en die niet wordt aangepast na 23 september 2019.

Bron: Artikel 2, tweede lid van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

In deze verklaring wordt gerefereerd aan verschillende bronnen. Onderstaande lijst bevat de links naar deze bronnen.

template versie 20211209